AF: TRINE GANER
FOTO: ANDREAS BANG KIRKEGAARD
Vejle St. Thomas Apotek har knækket koden
På Vejle St. Thomas Apotek har man fundet en model for udlevering af sygehusmedicin, der gør livet nemmere for patienterne, og hvor apoteket honoreres for sin indsats. Nu viser Region Syddanmark interesse for at udbrede ordningen til flere apoteker.

Forestil dig Niels. Han bor i Vejle og er i behandling for sklerose på Odense Universitetshospital, hvor han henter sin medicin. Køreturen tager Niels en time hver vej plus det løse, og for at kunne nå det, inden ambulatoriet lukker kl. 16, må han tage en fridag hver gang, han skal hente sin medicin.
Forestil dig, at Niels i stedet kunne hente medicinen på et apotek i Vejle. Det ligger tæt på, hvor han bor, og har i øvrigt åbent, når han har fri fra arbejde. Han slipper for turen til Odense og kan bruge sin fridag på noget andet end at hente medicin. Ved at lade det lokale apotek udlevere sygehusmedicin gør man med andre ord livet nemmere for Niels og tusindvis af andre patienter i en lignende situation.
Og det er da også netop dét, der har været motivationen for apoteker Thomas Croft Buck. Han har i lidt over tre år udleveret vederlagsfri sygehusmedicin på St. Thomas Apotek i Vejle til patienter i ambulant behandling på Odense Universitetshospital.
”På apoteket er vi vant til at håndtere medicin. Vi har fagligt uddannede medarbejdere, temperaturmonitorering, køleberedskab og så videre. Og så er vi tæt på borgerne og har åbningstider, der gør, at vi er nemt tilgængelige. Det giver så god mening, at vi løfter den her opgave,” siger han.
Det syntes sygehusapoteket i Odense også. De ville gerne have mulighed for at udlevere vederlagsfri medicin i Vejle. Så godt hjulpet af en fælles fortid på sygehusapoteket, hvor Thomas Croft Buck tidligere har været som sektionsleder, kom samarbejdet i gang. I første omgang uden beregning.
”Vi skulle bare i gang. Jeg kunne se potentialet, og jeg ved, hvad vi kan på apoteket. At vi ikke fik betaling til at starte med, var kun fint. Vi skulle jo lige udvikle ydelsen. Jeg vidste dog, at det ville blive en succes,” siger Thomas Croft Buck, der også har trukket på erfaringerne fra et tidligere forsøg med udlevering af vederlagsfri sygehusmedicin på Grenaa Apotek.
Om vederlagsfri sygehusmedicin
- Patienter, der ikke er indlagt på sygehuse, men stadig er i sygehusbehandling, kan i nogle tilfælde få udleveret vederlagsfri medicin.
- Det er afdelingen, der står for at udlevere medicinen i samarbejde med sygehusapoteket.
- Med ændringen af apotekerloven i 2024 blev udlevering af vederlagsfri sygehusmedicin fra blandt andet private apoteker officielt muligt. Indtil da har ordninger fungeret på dispensation.
- Med loven kan et sygehusapotek på vegne af en sygehusafdeling udlevere vederlagsfri medicin fra sygehusapoteket via: privat apotek, medicinboks, forsendelse til patienten og fysisk fremmøde på sygehusapoteket
Begejstrede patienter
Og Vejle-apotekeren fik ret. Den første måned udleverede apoteket 30 poser. Nu er tallet vokset til ca. 170. Og patienterne er begejstrede for ordningen, fordi de sparer tid, viser en brugerundersøgelse gennemført af apoteket.
Efter at have vist ordningens værdi for både sygehusapotek og patienter lykkedes det Thomas Croft Buck at få en aftale om betaling med sygehusapoteket, som nu giver et honorar pr. udlevering med årlig indeksregulering.
Og det er, ifølge Thomas Croft Buck, nødvendigt med honorering. For det kræver noget at håndtere ordningen for apoteket. Ud over selve udleveringen til patienterne, som registreres i apotekssystemet, er der opfølgning og håndtering i forhold til den medicin, der ikke afhentes. Desuden er der opbevaringen, hvoraf op mod halvdelen af medicinen er kølevarer. Endelig er det, i følge Vejle-apotekeren, vigtigt at man når op på et vist antal poser på det enkelte apotek – hvorfor han mener, at en region bør samle udleveringen på enkelte apoteker.

Udvide ordningen
Indtil videre er Vejle St. Thomas Apotek det eneste i Region Syddanmark, der udleverer vederlagsfri sygehusmedicin. Men nu kommer flere måske til. På et nyligt møde i det regionale lægemiddelråd, som Thomas Croft Buck var med til, tilkendegav regionen interesse for at udvide ordningen til flere private apoteker i regionen.
”Regionen var interesseret i modellen. Men jeg ved, at der kan være langt fra positive tilkendegivelser til handling, så vi skal fra apotekernes side have fokus på at følge op i den kommende tid,” siger Thomas Croft Buck.
I takt med, at hospitalssenge nedlægges til fordel for ambulant behandling, stiger behovet for udlevering af sygehusmedicin uden for afdelingen. Region Syddanmark er derfor ikke det eneste sted i landet, hvor man gerne vil aflaste afdelinger på sygehuse og sygehusapoteker fra udleveringer af den vederlagsfri medicin.
I Region Hovedstaden kører lige nu et forsøg med udlevering af vederlagsfri sygehusmedicin fra en afdeling på Rigshospitalet på otte private apoteker i regionen (omtalt i Farmaci nr. 6, 2024), mens man i Region Midtjylland i stedet har etableret udleveringsbokse 11 steder i regionen – typisk ved sygehuse eller sundhedshuse.

Boksløsning ikke fleksibel
Og bokse kan da også, ifølge Thomas Croft Buck, være en mulig løsning – der dog ofte lyder nemmere og billigere, end den er, understreger han.
”Bokse kan være en god løsning, hvis der udleveres på et sygehus, der har et sygehusapotek, som nemt kan fylde boksene og har temperaturmonitorering - og 24/7 åbent. Ulempen, hvis boksløsningen ikke er placeret på et sygehus er, at bokse skal serviceres, man skal have et køleberedskab, og så er løsningen ikke særlig fleksibel, fordi der hurtigt kan opstå kapacitetsproblemer. Det tænker mange ikke på,” siger han.
Gruppe nedsat
For at sikre, at de gode erfaringer kan deles på tværs, har Apotekerforeningen nedsat en gruppe med en apoteker fra hver kreds. Gruppen har allerede holdt sit første møde.
”Vi kan lige så godt trække på hinandens erfaringer. Der er ingen grund til, at vi begår de samme fejl,” siger Thomas Croft Buck, der håber at kunne bidrage til, at mange flere apoteker kommer til at udlevere sygehusmedicin.
Afprøvning i Grenaa
- I 2019 afprøvede man udlevering af vederlagsfri sygehusmedicin i Region Midtjylland. Det skete via udlevering af medicin til patienter med sklerose på Grenaa Apotek og i medicinbokse.
- Regionens mål var at teste en patientnær udleveringsmodel.
- Patienterne var tilfredse med begge udleveringsformer. Regionen valgte af forskellige årsager at gå videre med udlevering via medicinbokse, som man efterfølgende etablerede 11 steder i regionen.
- Erfaringerne fra projektet har været brugt i de igangværende ordninger i Region Syddanmark og Region Hovedstaden.
Følg medicinen i projektet
- Medicinen bestilles og leveres til sygehusapoteket.
- En klinisk afdeling sender en bestilling på vederlagsfri medicin til sygehusapoteket med udlevering på St. Thomas Apotek.
- Sygehusapoteket takserer, scanner og pakker bestillingen, sender besked til patienten i e-boks samt effektuerer ekspeditionen i Fælles Medicin Kort (FMK).
- BHS Logistics afhenter medicinen på sygehusapoteket og leverer på St. Thomas Apotek. Det sker én gang om ugen.
- St. Thomas Apotek registrerer hver pakke i apotekssystemet under patient. (åben ekspedition, registrerer modtagelse) og sender en sms til patienten.
- Ved afhentning kontrollerer apoteket, om det er den rigtige patient og slår den åbne ekspedition i kassen (registrerer udlevering).