Mulighed for fleksibilitet fik Maria tilbage til apotek

Efter otte år på sygehusapotek havde farmaceut Maria Herborg ikke forestillet sig, at hun skulle tilbage på privat apotek. En stillingsannonce fra Vordingborg Apotek fik hende til at skifte mening.

Rekruttering


AF: TRINE GANER
FOTO: HANNE LOOP

Billede af Maria Herborg, farmaceut på Vordingborg Apotek
Maria Herborg, farmaceut på Vordingborg Apotek. FOTO: Hanne Loop.

Kan man arbejde på privat apotek, når man har tre små børn og en mand, der rejser meget? Indtil for et års tid siden ville Maria Herborgs svar have været et klart nej. Hun så det ikke som en mulighed, at arbejdstiderne på apotek kunne kombineres med et familieliv, hvor det ofte er hende, der både henter og bringer børnene. Lige indtil hun en dag faldt over et stillingsopslag fra Vordingborg Apotek.

Maria Herborg havde på det tidspunkt gået hjemme i halvandet år oven på en længere stresssygemelding og efterfølgende stop fra sit job på Region Sjællands sygehusapotek. Nu var hun klar til at arbejde igen. Én ting var dog afgørende: arbejdet som farmaceut og familielivet skulle balanceres.

”Jeg overvejede forskellige muligheder. Privat apotek var ikke én af dem. Det kunne vi da slet ikke få til at hænge sammen, tænkte jeg,” fortæller hun.

Men så var det, at hun så jobopslaget fra Vordingborg Apotek. I opslaget stod ’Timer efter aftale’. Og det blev afgørende for, at hun søgte stillingen.

”Hvis der ikke havde stået det i opslaget, havde jeg ikke engang overvejet at søge. Så var jeg bare hoppet videre,” siger hun.

Fleksibel tilgang nødvendig
Og resten er historie. Maria Herborg søgte jobbet og foreslog selv 24 timers arbejde om ugen med mulighed for selv at påvirke arbejdstiden. Den købte apoteker Birgitte Egeberg Carlsen. Efter et par gange at have brændt sig på at ansætte farmaceuter, der hurtigt stoppede igen, stod det klart for hende, at hun måtte anlægge en mere fleksibel tilgang.

”Jeg har erkendt, at hvis apoteket skal være en arbejdsplads for medarbejdere med små børn, må vi være åbne overfor, at arbejdslivet skal hænge sammen med privatlivet. Ingen er fritaget for lukkevagter, men hvis vi står fast på, at alle skal have tre om ugen, så mister vi dem med mindre børn,” siger Birgitte Egeberg Carlsen.

Det har der været forståelse for blandt kollegaerne, oplever hun. Blandt andet fordi de har talt åbent om det på apoteket. ”Der er sikkert nogen, der tænker, at sådan var det ikke, da de havde små børn. Omvendt er det i alles interesse, at vi kan tiltrække og fastholde gode kollegaer. Hvis ikke, skal vi alle sammen løbe stærkere. Det kan alle godt se,” siger Birgitte Egeberg Carlsen.

Hun forsøger i det hele taget at tage hensyn til medarbejdernes behov, uanset hvor de er i deres arbejdsliv.

”Jeg har en del medarbejdere, der er 60+. De vil måske gerne ned i tid og have mulighed for at være sammen med børnebørnene. Det forsøger vi også at imødekomme,” siger hun.

Birgitte Egeberg Carlsen Apoteker Vordingborg Apotek
Birgitte Egeberg Carlsen, Vordingborg Apotek

Alt var nyt
Det har ikke kun været i forhold til arbejdstiden, at der har været behov for en fleksibel tilgang. Da Maria Herborg startede på Vordingborg Apotek den 1. april sidste år, havde hun ikke sat fødderne bag skranken på et apotek, siden hun som nyuddannet ti år tidligere havde haft et vikariat på et mindre apotek. Så der var lige noget, der skulle støves af, som hun siger.

”Efter mange år på sygehusapotek var alt nyt. Jeg var vant til at sidde bag en computer og tale i telefon. Nu står kunden pludselig lige foran dig. Første gang jeg skulle i skranken, følte jeg det som om, jeg skulle kastes for løverne,” siger Maria Herborg, der dog snart kom efter det, og kundekontakten faldt hende hurtigt naturlig.

Helt afgørende har det været, at hun har fået lov at tage én ting ad gangen. De første måneder stod hun kun i skranken et par timer om dagen. Resten af tiden brugte hun på at læse op på alt fra apotekslovgivning til sundhedsydelser.

De sidste måneder har hun langsomt bygget på med blandt andet uddannelsen til behandlerfarmaceut, og hun har for nylig fået ansvar for en fast faglig opdatering på apotekets morgenmøder.

”Når man har været væk fra apotek i mange år, er der utrolig meget, man ikke ved. Det har der heldigvis været forståelse for,” siger hun.

Har en pris
At der skulle skabes rum for, at Maria Herborg kunne få en rolig opstart, var Birgitte Egeberg Carlsen indstillet på fra starten. ”Vi vil jo gerne have nogle flere tilbage i apotekssektoren, og det har en pris,” siger hun.

På Vordingborg Apotek har de tidligere oplevet at investere en masse kræfter i at pøse på nye farmaceuter, der så hurtigt forsvandt igen. Derfor passede det dem fint, ifølge Birgitte Egeberg Carlsen, at gå roligt frem i oplæringen af Maria Herborg.

”Man kan ikke regne med, at man har en medarbejder, der er fuldt kørende fra starten. Omvendt får man en glad medarbejder. Jeg ser det som en investering,” siger Birgitte Egeberg Carlsen.

Fokus på faglig udvikling
Og en glad medarbejder, det har hun fået i Maria Herborg, der er positivt overrasket over arbejdet på apoteket. Hun oplever, at der er stort fokus på faglig udvikling, og der sættes tid af i skemaet til fordybelse, hvor der kan nørdes. Og netop det store faglige fokus har overrasket hende positivt.

”Jeg har nok haft lidt en fordom om, at man ikke bruger sin faglighed, når man står i skranken, og kunderne kommer ind og køber Panodil. Den er virkelig blevet gjort til skamme. Jeg får brugt min faglighed. Både i skranken og i de andre opgaver, jeg har,” siger hun.

Hun oplever, at der er mange kunder, der gerne vil have en dialog.

”Jeg føler, at jeg gør en forskel, når jeg møder dem, der bruger medicinen. Det gør mig glad,” siger Maria Herborg, der snart kan holde 1-års jubilæum på Vordingborg Apotek.

Billede af Maria Herborg, farmaceut på Vordingborg Apotek
Maria Herborg er positivt overrasket over, hvor meget kun bruger sin farmaceutfaglighed i det daglige arbejde på apoteket. FOTO: Hanne Loop.

Nyt opdateringsprogram
Apotekerforeningen har udarbejdet et opdateringsprogram målrettet farmaceuter og farmakonomer, der vender tilbage til apotek efter at have været væk fra sektoren i en årrække.

Programmet har til formål at opdatere medarbejderne på regler og rammer, så de er klædt på til arbejdet på apotek.

Det blev i øvrigt aftalt med Pharmadanmark som en del af OK24-forliget, at nyansatte farmaceuter, som har været væk fra sektoren i 5 år eller mere, skal opdatere sig på regler og rammer.

De overordnede emner i programmet er:

  1. Relevant apotekslovgivning
  2. Recepter og dosisdispensering
  3. Apotekets sundhedsydelser
  4. Lægemiddelfaglig rådgivning på apotek
  5. Lokal oplæring
  6. Sektorkrav og standarder

Det er vigtigt at vurdere den enkelte medarbejders kompetencer, erfaring og tid fra apotekssektoren som en del af opdateringen. Der vil være forskel på en medarbejders kompetencer, alt efter om en medarbejder har været væk fra sektoren i 6 eller 21 år eller har været ansat på sygehus, i industrien eller i en sektor langt fra medarbejderens uddannelse. Det er derfor ikke krav om, at alle medarbejdere, som kommer tilbage til apoteket, skal gennemgå samme opkvalificeringsforløb.

Programmet er tilgængeligt på medlemsnettet under ’Tilbage til apotek’.