AF: ANNE-SOPHIE RØMER THOSTRUP
DATO: 22. NOVEMBER 2024
Den nye uddannelsespakke, som skal klæde farmakonomer på til at lave medicinsamtaler, er netop lanceret. På Grenaa Apotek ser man frem til, at flere af apotekets kunder kan få gavn af en medicinsamtale.
AF: ANNE-SOPHIE RØMER THOSTRUP
DATO: 22. NOVEMBER 2024
Det er seks år siden, at Sascha Fuhlendoff i en alder af 38 år blev uddannet til farmakonom, og hun kan stadig huske, at det kom bag på hende, hvor meget viden man faktisk får om lægemidler på farmakonomuddannelsen. En viden, hun nu får mulighed for at bruge i endnu højere grad, når hun skal i gang med at lave medicinsamtaler.
”Jeg synes, det er mega fedt, at vi skal være med til at lave medicinsamtaler. Som farmakonomer har vi en stor faglig viden om lægemidler og deres virkninger og bivirkninger og om, hvordan de interagerer. Den viden glæder jeg mig til at kunne bringe endnu mere i spil,” siger hun og fortsætter:
”Jeg elsker at blive udfordret, og opgaven med medicinsamtaler gør også, at vi som farmakonomer bliver nødt til at holde os opdateret på den allernyeste viden. Det synes jeg er spændende.”
”Meget kærkomment”
Lars Nørgaard, som er apoteker på Grenaa Apotek, er også glad for, at farmakonomerne snart også kan lave medicinsamtaler.
”Det er meget kærkomment, og noget vi har ønsket os i lang tid, så det er fantastisk, at det nu sker,” siger han.
Som medlem af Sundhedspolitisk udvalg i Apotekerforeningen har han været med til at drøfte uddannelsespakken, og på hans apotek kommer den til at gøre en stor forskel. For tiden er der nemlig kun to farmaceuter på apoteket, og det gør det ekstra svært at få lavet alle de medicinsamtaler, som han gerne ville.
”For os giver det nogle meget bedre muligheder for at kunne tilbyde medicinsamtaler til flere af vores kunder, og farmakonomerne har jo kompetencerne til at gøre det,” siger han.
Sascha Fuhlendoff glæder sig også over, at hun eller en afhendes farmakonomkollegaer i fremtiden kan klare opgaven, så hun ikke skal bede kunden vente på, at apotekets farmaceut har tid.
”Hvis vores farmaceut har været optaget, så har jeg spurgt kunden, om vi kunne ringe vedkommende op senere, når farmaceuten var til stede, så vi kunne lave en aftale. Det har bare gjort det meget mere besværligt at få planlagt, og det har sommetider gjort, at kunden har takket nej til medicinsamtalen,” siger hun.
Mentalisering flettes ind
På Grenaa Apotek er de endnu ikke kommet i gang med uddannelsen i mentalisering, som netop nu udrulles på apoteker landet over, men det er planen, at de skal i gang i det nye år. Med farmakonomernes nye opgave giver det nemlig ekstra god mening at komme i gang med at arbejde med mentalisering, mener Lars Nørgaard.
”Der er jo meget psykologi og kommunikation i en medicinsamtale, så derfor er det oplagt, at vi får tænkt mentaliserings- delen ind, så vi kan bruge den i forbindelse med medicinsamtalerne,” siger han.
UDANNELSESPAKKEN
Efteruddannelsen er bygget op som e-læringsmoduler:
Uddannelsen gennemføres lokalt på apoteket, hvor en eller flere farmaceuter med erfaring med medicinsamtaler er ansvarlige for forløbet. Efteruddannelsen indeholder derfor også et e-læringsmodul, der er målrettet de farmaceuter, som kommer til at stå for efteruddannelsen. Efter at have gennemgået e-læringsprogrammet skal farmakonomen gennemføre fem medicinsamtaler under supervision for at bestå efteruddannelsen.