AF: ANNE-SOPHIE RØMER THOSTRUP
DATO: 15. FEBRUAR 2024
Igennem projektet Styrket medicinhåndtering i kommunerne har apotekerne vist, at de mestrer undervisningsopgaven. Hele 20 kommuner har således modtaget undervisning fra apotekerne i blandt andet sikker medicinhåndtering. Nu er projektet slut, og Pharmakon konkluderer, at indsatsen har været vellykket. Flere apoteker har allerede aftaler om nye undervisningsforløb.
AF: ANNE-SOPHIE RØMER THOSTRUP
DATO: 15. FEBRUAR 2024
Hvordan får man den bedste virkning af smertestillende medicin, hvordan virker psykofarmaka, og hvordan behandler man akut diarré og forstoppelse? Det er nogle af de emner, som apotekerne har undervist i under projekt Styrket medicinhåndtering i kommunerne, hvor medarbejdere fra blandt andet bosteder, plejecentre og hjemmeplejen er blevet klogere på forskellige medicinrelaterede emner.
Nu er projektperioden slut, og Pharmakon har netop samlet op på resultaterne fra projektet. Og projektet har været en succes, lyder den overordnede konklusion. Apotekerne er lykkedes med at levere alle de tiltænkte indsatser, heriblandt grundforløbet i medicinhåndtering, tilvalgsundervisning i forskellige medicinske emner og konsulentydelser, som har været målrettet det enkelte behandlingssteds behov.
”Projektet har været vellykket, og apotekerne har gennem undervisningen formået at klæde personalet i den kommunale plejesektor bedre på til at håndtere borgernes medicin. Desuden har projektet hjulpet kommunerne til at se de mange kompetencer, som apotekerne kan byde ind med i forbindelse med sikker medicinhåndtering,” siger Charlotte Rossing, som er forskningsleder på Pharmakon.
Et af formålene med projektet var netop at få etableret et godt samarbejde mellem apoteker og kommuner. Og det er, ifølge kommunernes tilbagemeldinger, lykkedes. I evalueringen af projektet har de medvirkende kommuner meldt, at de har fået indblik i apotekets kompetencer, og at de gerne vil samarbejde mere med apotekerne.
Tilfredse kursister
Også de medarbejdere i kommunerne, der har deltaget på apotekernes kurser, er positive. Kurserne har fået dem til at reflektere over egen praksis, givet dem større bevidsthed om medicinrelaterede opgaver og øget trygheden i løsningen af dem, lyder det i evalueringerne. Og så har apotekets undervisning dannet grobund for gode dialoger med både kollegaer og apotekspersonale om medicinhåndtering.
Igennem projektet har man, ifølge Pharmakon, indsamlet erfaringer, som kan bruges i det fremadrettede samarbejde med kommunerne.
”Vi er blevet klogere på kommunernes behov og på, hvordan man sikrer et godt samarbejde fremover. Blandt andet er det vigtigt, at der er en tovholder i kommunen, som agerer bindeled mellem behandlingstilbuddene og apotekerne, og som løbende er i dialog med apotekerne omkring undervisningsindsatsen,” siger Mira El-Souri, som er udviklingskonsulent på Pharmakon.
Der er også høstet erfaringer i forhold til undervisningsformen. Blandt kursisterne har der for eksempel været et gennemgående ønske om at sprede undervisningen ud, så man har en ugentlig undervisningsdag i tre uger i stedet for, at undervisningen ligger tre dage i træk. På den måde er der mulighed for at reflektere imellem undervisningsgangene.
Indsatsen værdsættes
Involveringen i projektet har vist kommunerne, at apotekernes kompetencer kan bruges til at styrke medicinsikkerheden på bosteder, plejecentre og i hjemmeplejen.
”Apotekerne har vist, at de mestrer undervisningsopgaven, og de har været gode til at tilrettelægge undervisningen efter de enkelte behandlingstilbuds behov. Ambitionen er, at projektet kan bane vej for et fortsat samarbejde mellem kommuner og apoteker, ” siger sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen, Birthe Søndergaard.
Det sker allerede flere steder, at apoteker, på forskellig vis, har fortsat samarbejdet; blandt andet på Maribo Apotek, som har indgået fast samarbejde med Lolland Kommune.
OPDATEREDE MATERIALER
På medlemsnettet findes der opdaterede undervisningsmaterialer. Her er blandt andet vejledningsvideoer, hvor erfarne undervisere giver gode råd til at tilpasse undervisning til målgruppen. Der findes også præsentationer og en opdateret vejledning til underviserne.
Desuden er der lavet en video målrettet til kommunerne, som fortæller om projektet og om, hvad apotekerne kan tilbyde.