AF: KIM ANDREASEN
DATO: 31. MARTS 2023
Løft i kvaliteten af medicinhåndtering på bosteder i Esbjerg Kommune

HVORDAN HÅNDTERER PERSONALET på et bosted for borgere med psykosociale funktionsnedsættelser medicin, så de overholder lovgivningen? Og hvordan sikrer bostedet, at instrukserne er detaljerede og opdaterede, og at de altid bliver fulgt?
Esbjerg Jerne Apotek har besøgt seks bosteder i Esbjerg Kommune og systematisk gennemgået, hvordan hvert bosted håndterer processen med medicin - lige fra bestilling over opbevaring til udlevering.
Det er apoteksfarmaceut Anne Høj Stadil Lund fra Esbjerg Jerne Apotek, der har stået i spidsen for gennemgangen.
“Udover at se på de formelle og grundlæggende ting omkring instrukser og lovgivning, for eksempel, hvordan man opbevarer medicin og holder orden i medicinrummet, handler det også om at give personalet inspiration til at arbejde videre med instrukserne på det enkelte bosted. Ingen bosteder er ens. Der kan være forskellige beboerog personalesammensætninger. Derfor er vigtigt at have lokale instrukser udarbejdet på stedet som et supplement til de instrukser, som gælder generelt i kommunen," forklarer Anne Høj Stadil Lund.
Birgitte Damgaard Rossen, faglig koordinator hos Center for Socialpsykiatri i Esbjerg Kommune, har været glad for samarbejdet med apoteket.
“Vi er blevet meget mere skarpe på, hvordan vi håndterer medicin. Egentlig var vi overbeviste om, at vi havde styr på det hele - og der var da heller ikke alvorlige fejl - men alligevel fandt apoteket en del ting, som kunne forbedres – for eksempel vedrørende opbevaring," fortæller Birgitte Damgaard Rossen.
Hun peger på, at hun, og resten af personalegruppen, med samarbejdet har fået øjnene op for, hvor meget apoteket kan, når det gælder viden om medicin.
“Apotekerne kan så meget mere, end vi troede. Hvor jeg før ringede til lægen, hvis jeg skulle have en generel vejledning om medicin, eller afklare, om der var en interaktion mellem præparater, så ringer jeg nu til apoteket. Det er så meget nemmere at komme igennem til apoteket, og efter at de har været ude hos os, kender vi også apotekspersonalet meget bedre og ved, hvad de kan," siger Birgitte Damgaard Rossen.
Både farmaceuten og den faglige koordinator ser positivt på mulighederne for et yderligere samarbejde mellem bostederne og apoteket.
“Når vi har med kvalitet at gøre, er det en løbende proces. Der kan komme nye borgere med nye behov for medicin, og der kan komme nye medarbejdere. Jeg kan sagtens se, at der bliver brug for vores kompetencer fremover," siger Anne Høj Stadil Lund.
FAKTA: Esbjerg Jerne Apotek
Ydelse: Kvalitetssikring af medicinhåndtering
Hvor: Bosteder fro borgere med psykosociale funktionsnedsættelser
Omfang: 6 bosteder
Styrket medicinhåndtering i landets kommuner
- Apoteker landet over har i de seneste måneder hjulpet 20 kommuner med at styrke medicinhåndteringen på plejecentre, bosteder og i hjemmeplejen.
- Ud over et obligatorisk grundforløb, der består af tre dages undervisning, har nogle kommuner valgt at indgå aftale med apoteket om andre ydelser.
- På de kommende sider dykker vi ned i tre af disse samarbejder og spørger blandt andet medarbejdere på de kommunale institutioner om, hvad de har fået ud af ydelserne medicinsupervision, medicingennemgang og kvalitetssikring af medicinhåndtering.
- I foråret gennemføres evaluering og analyse, hvorefter erfaringerne fra de mange samarbejder formidles og nyttiggøres.