Folkemødet styrker samarbejdet

Apotekerforeningen er hvert år med til Folkemødet på Bornholm, hvor målet er at netværke og skabe kontakter, der fremmer det løbende samarbejde.

Folkemødet

 

AF: MERETE WAGNER HOFFMANN
DATO: 25. AUGUST 2023

Debat om dosispakket medicin
DEBAT OM DOSIS. Der var bred enighed om, at flere skal have dosispakket medicin, da emnet var til debat i Apoteltet på Folkemødet i juni. Her er det fra venstre sundheds- og omsorgsborgmester i København Sisse Marie Welling (SF), formand for Apotekerforeningen Jesper Gulev Larsen, medlem af regionsrådet i København Christoffer Buster Reinhardt (K) og formand for PLO’s udvalg for nær sundhed Lise Høyer.

Tre dage midt i juni måned bliver det ellers så fredelige Allinge på Bornholm omdannet til landets politiske centrum. Folkemødet er blevet det sted, hvor politikere, organisationer, myndigheder, NGO’er og danskere fra nær og fjern mødes for at diskutere de emner, der står højt på den politiske dagsorden – herunder den sundhedspolitiske. I år slog Folkemødet publikumsrekord med over 110.000 deltagere og bød på mere end 2.800 events fordelt på 200 scener. En af disse scener tilhører apotekerne, og 15 af de nævnte events foregik i Apoteltet.

Apotekernes telt er placeret ud for Allinge Apotek og har dermed en yderst attraktiv og synlig placering tæt på havnen og beliggende på et torv, hvor mange folkemødedeltagere passerer hver dag.

Det handler om netværk
Men hvorfor bruger Apotekerforeningen tid og kræfter på at tage på Folkemødet på Bornholm? Kan det overhovedet bruges til noget?

”Ja, i høj grad,” lyder det fra Apotekerforeningens formand Jesper Gulev Larsen. Han deltager sammen med den administrerende direktør, vicedirektøren og en håndfuld af sekretariatets medarbejdere. Opgaven er at afholde en række debatter i teltet og samtidig sikre, at man får talt med og knyttet kontakt til de mange andre, der arbejder inden for, og har indflydelse på, sektoren.

”Det handler om at netværke og knytte de rette kontakter. Jeg har talt med et utal af personer – både i og uden for paneldebatter. Jeg har også talt med mange tilhørere til debatterne. Dertil kommer de bilaterale møder, vi arrangerer med forskellige organisationer, nu hvor vi alligevel alle er samlet i Allinge,” lyder det fra formanden, der er apotekernes faste repræsentant i debatterne.

 

Apoteket på folkemødet
TRADITIONEN TRO. Sundhedsfaglig chefkonsulent Helle Jacobsgaard er fast deltager på Folkemødet, og hun bruger det meste af sin tid på at tilbyde alle forbipasserende solcreme og rådgive om det. Det er efterhånden en hel institution, og mange folkemødedeltagere, der har været der flere gange, opsøger ligefrem apotekernes telt og Helle, da de ved, at hun er der. FOTO: JUSTINE HØEGH

Egne debatter og udlån
Foreningen arrangerer selv debatter om aktuelle emner; som regel sker det i samarbejde med andre organisationer. I år var der eksempelvis arrangeret en debat sammen med PLO om dosispakket medicin, med Farmakonomforeningen om medicinudfordringer i kommunerne og med LIF om muligheden for at give danskerne gratis medicin.

Desuden har Apoteltet de sidste år været udlånt til andre inden for sundhedssektoren, der har afholdt debatter om relevante emner – med apotekernes logo og plakater fra sundhedskampagner som baggrund. I år blev tilbuddet blandt andre benyttet af Lægemiddelstyrelsen, Statens Serum Institut, Komiteen for Sundhedsoplysning, Lægeforeningen, Medicoindustrien, Tandlægeforeningen, Øjenforeningen m.fl.

Kontakter gør det daglige arbejde nemmere
”Alene i år har vi skabt kontakt til mindst 35 myndigheder, organisationer og institutioner, der har været i Apoteltet for at debattere aktuelle sundhedspolitiske emner,” påpeger kommunikationsdirektør Lene Lund Hansen.

Hun fortæller, at samarbejdet typisk starter mange måneder før Folkemødet:

”Dermed får vi et helt andet kendskab til hinanden, og generelt bliver samarbejdet meget nemmere, når vi løbende mødes på kryds og tværs,” siger hun og slår fast, at man ikke helt præcist kan opgøre effekten af at deltage i Folkemødet.

”Men vi vil nødigt undvære det. Der bliver sået mange frø og skabt kontakter, som gør vores daglige arbejde nemmere. Det er svært at måle – men det er der,” slutter hun.