Apoteker underviser i medicinhåndtering landet over

Farmaceuter og farmakonomer underviser lige nu på livet løs i 20 udvalgte kommuner som en del af projektet ”Styrket medicinhåndtering i kommunerne”. Vi fulgte i hælene på to af dem, da de gjorde socialpædagoger og en enkelt social- og sundhedsassistent klogere på medicinhåndtering på Frederikssund Rådhus.

Medicinhåndtering

AF: ANNE SOPHIE RØMER THOSTRUP
DATO: 6. JANUAR 2023

Undervisning i medicinhåndtering
FOTO: LIZETTRE KABRÉ

Hvornår skal man kontakte lægen, hvis en beboer på et bosted har glemt at tage sin medicin? Hvilke oplysninger har lægen brug for i den forbindelse? Og hvordan er det lige, at man indberetter bivirkninger?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som seks socialpædagoger og en enkelt social- og sundhedsassistent fik svar på, da de for nylig havde taget to dage ud af kalenderen for at få mere viden om, hvordan de håndterer medicinen for de borgere, der bor på kommunens bosteder.

Underviserne er farmaceut Rikke Tirsdal og farmakonom Kasper Svejgaard Andersen fra Frederikssund Apotek. Deres sædvanlige arbejde med at rådgive kunderne på apoteket er for en stund suppleret med rollen som undervisere, når de tager kommunens ansatte igennem et grundforløb i medicinhåndtering. Forløbet er en del af projektet ”Styrket medicinhåndtering”, som Danmarks Apotekerforening står bag. Projektet er finansieret af midler fra foreningens bruttoavanceaftale med Sundhedsministeriet og løber indtil midten af i år.

Gennemsyn af instrukser
Kursisterne på dagens forløb arbejder alle på forskellige botilbud for voksne med fysiske eller psykiske handicaps. De undervises dels i, hvordan de bedst håndterer borgernes medicin, og hvilke krav, der er i lovgivningen i den forbindelse; dels i, hvordan medicinen virker, og hvordan den optages i kroppen. Og selv om deltagernes forudsætninger er forskellige, fungerer det godt at undervise dem sammen, oplever Kasper Svejgaard.

”Meget er nyt for socialpædagogerne, da de ikke har en sundhedsfaglig uddannelse, mens social- og sundhedsassistenten allerede har en grundlæggende viden om medicin og medicinhåndtering. Derfor fungerede det godt, selv om ikke alle havde den samme faglighed, fordi social- og sundhedsassistenten kunne stille nogle andre spørgsmål. Og vedkommende fungerede også lidt som mentor for de andre kursister,” siger han.

I den første del har de blandt andet gennemgået kommunens generelle instrukser for medicinhåndtering og sammenholdt dem med de lokale instrukser, som de enkelte botilbud bruger. Det har givet mulighed for at kvalificere instrukserne på de enkelte bosteder, fortæller Rikke Tirsdal.

”Vi har haft en coachende rolle, hvor vi har spurgt kursisterne, om instrukserne giver mening i deres konkrete arbejde. Er der noget, de ikke forstår, som burde forklares bedre? Eller er der noget, som skal tilføjes, som er relevant for netop deres botilbud?” fortæller Rikke Tirsdal.

Apoteker underviser i medicinhåndtering
 SPØRGELYST. Der var stor interesse for dosispakket medicin fra kursisterne. Især socialpædagogerne, som ikke har en sundhedsfaglig uddannelse, kunne se det smarte i, at de ikke selv skal bruge tid på at dispensere medicinen, men kan bruge tiden på andre opgaver. FOTO: LIZETTE KABRÉ

Praksisnær undervisning
En af de problemstillinger, som man har fokus på i Frederikssund, er hvordan man sikrer, at en borger kan identificeres, hvis vedkommende pludselig bliver indlagt, og der måske kun er en tilkaldevikar, som ikke har adgang til medicinlister og andre relevante oplysninger, som det faste personale har.

”Her har vi talt om, at det for eksempel giver mening at tilføje noget til de lokale instrukser, så tilkaldevikarer også kan få adgang til de nødvendige oplysninger og ved, hvordan de skal forholde sig. Og vi talte om muligheden for at give borgeren et armbånd på med navn og CPR-nummer, så vedkommende kan identificeres på hospitalet,” siger Rikke Tirsdal og suppleres af sin kollega.

”Ja, vi er spændte på at høre, hvordan det er gået med at få justeret og tilføjet ting til de lokale instrukser, når vi ses til næste undervisningsgang. Det er jo det, der er meningen med undervisningen. At de skal gå hjem og omsætte den viden, de får her, i deres praksis, ” siger Kasper Svejgaard og fortæller, at de har lagt vægt på at gøre undervisningen dialogbaseret.

”Vi har vekslet mellem oplæg og øvelser fra vores side og har hele tiden indlagt spørgsmål, som kursisterne har skullet drøfte i grupper undervejs. De er blevet bedt om løbende at forholde sig til, hvordan emnet relaterer sig til netop deres hverdag, og det er der kommet mange gode snakke ud af,” siger han.

Apoteker underviser i medicinhåndtering
VÆRKTØJER. Dagens undervisning på Frederikssund Rådhus tager udgangspunkt i konkrete problemstillinger, som kursisterne fra kommunens bosteder oplever i hverdagen. FOTO: LIZETTE KABRÉ

Værktøjer fra kompetenceløftkursus blev brugt
En del af de pædagogiske værktøjer, de benytter i undervisningen, har Rikke Tirsdal og Kasper Svejgaard fra det kompetenceløftkursus, som de har deltaget i sammen med 40 apoteksansatte fra hele landet. Kurset er udbudt af Pharmakon i samarbejde med Kursustrappen, der står for Almen Voksenpædagogisk Grunduddannelse. På kurset fik de blandt andet pædagogiske og planlægningsmæssige værktøjer, de har kunnet bruge i forbindelse med undervisningsforløbet. Og selvom Rikke Tirsdal har erfaring med at undervise, har kurset alligevel givet hende nogle brugbare færdigheder.

”Jeg har blandt andet lært, hvordan man tidsstyrer undervisningen, så man er sikker på at nå igennem det, man har planlagt. Det har vi virkelig kunnet bruge. Når jeg tidligere har undervist, har der ofte været punkter, jeg har måttet droppe, fordi tiden løb fra mig. Men denne gang er vi nået omkring alt det, vi havde planlagt, ” fortæller hun, og det er hendes kollega Kasper Svejgaard enig i.

”Vi har især kunnet bruge de redskaber, vi fik til at forberede undervisningen. Vi har skullet vurdere, hvilke dele af vores kæmpestore pensum, der er mest relevant for målgruppen, og hvordan vi præsenterer det på en meningsfuld måde. Her har vi blandt andet brugt fiskemodellen, som er en præsentationsmodel, hvor man indtænker en indledning, som gør målgruppen nysgerrig og får dem til at reflektere. Og derefter kommer en midte, hvor emnet foldes ud, og til sidste en afslutning, som runder af, eller hvor man får besvaret nogle spørgsmål, ” fortæller Kasper Svejgaard, som har en smule undervisningserfaring fra sin tid på læreruddannelsen og i forsvaret, men som ikke har undervist i apoteksregi før.

Apoteker underviser i medicinhåndtering
FISKEMODELLEN. Farmakonom Kasper Svejgaard har sammen med sin kollega Rikke Tirsdal været på kompetenceløftkursus, hvor han har lært, hvordan han gør undervisningen relevant for kursisterne. FOTO: LIZETTE KABRÉ

God kommunikation med lægen
På kurset blev der også talt om, hvornår man skal kontakte lægen, hvis en borger for eksempel har glemt at tage sin medicin, og hvilke oplysninger lægen har brug for i den forbindelse.

”Lægerne oplever ind i mellem, at personalet kommer med en lang forhistorie om borgeren, når de kontakter lægen, men det er ofte ikke nødvendigt. Derfor har vi brugt tid på at gennemgå ISBAR-modellen, som er en tjekliste til god kommunikation i helbredssammenhænge,” siger Kasper Svejgaard.

Kursisterne er også blevet klogere på, hvornår og hvordan man indberetter bivirkninger fra medicin på borgerens vegne.

”Her har vi været inde at kigge på Lægemiddelstyrelsens website, og vi har set på, hvilke konkrete oplysninger, man har brug for,” fortæller Kasper Svejgaard.

Er klar til mere undervisning
Det er dog langt fra alle emner, de når igennem på det tre dage lange basisforløb. For eksempel ville kursisterne gerne vide mere om psykofarmaka, som flere af deres borgere får.

”Vi underviser i basisforløbet, så vi kommer ikke ind på helt specifikke medicinpræparater, men vi kan høre, at det faktisk er noget, de gerne vil vide mere om,” siger Kasper Svejgaard.

Han og Rikke Tirsdal har lovet at tage apotekets kursuskatalog med til næste undervisningsgang samt et telefonnummer til apotekeren, så der er åbnet op for dialog om flere kurser. Og begge apoteksmedarbejderne stiller sig gerne til rådighed som undervisere i fremtiden, hvis det skulle blive aktuelt.

"Vi oplever, at der er et behov og en nysgerrighed hos kursisterne efter mere viden, så det kunne være spændende, hvis det kunne blive til et større samarbejde med kommunen i fremtiden," siger Rikke Tirsdal.

De øvrige fem hold, som Rikke Tirsdal og Kasper Svejgaard skal undervise, er da også fuldt booket med ca. 20 kursister på hvert hold.

Om projektet

  • Projektet ’Styrket medicinhåndtering i kommunerne – et tilbud for plejecentre, hjemmepleje og bosteder leveret fra apotek’ er en del af den seneste bruttoavanceaftale mellem Apotekerforeningen og Sundhedsministeriet. Der er afsat midler til finansiering i aftalen. Det betyder, at apotekerne kan tilbyde ydelserne til kommunerne uden beregning.
  • I foråret 2022 blev alle apoteker inviteret til at søge om deltagelse i projektet. 43 bød ind. 20 blev udvalgt ud fra geografiske hensyn og via lodtrækning. Det er endt på 20 aftaler mellem kommuner og apoteker.
  • De 40 apoteksmedarbejdere er i fuld gang med undervisningen, som begyndte i efteråret 2022 og løber ind i foråret 2023.
  • Målgrupperne for undervisningen er primært social- og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere, sygeplejersker og pædagogiske medarbejdere på botilbud, plejehjem, plejecentre og i hjemmeplejen.
  • 40 af de apoteksmedarbejdere, som er i gang med at undervise, har forinden fået to dages kompetenceløft i underviserrollen. Efterfølgende har de skullet filme sekvenser af deres undervisning og har fået feedback på deres underviserog konsulentrolle.
  • Pharmakon og Kursustrappen står bag kompetenceløftkurset.
  • I foråret 2023 gennemføres evaluering og analyse. Herefter skal resultaterne formidles og nyttiggøres.