Stort undervisningsprojekt klar til start

Apoteker landet over skal fra efteråret undervise medarbejdere i 21 kommuner i medicinhåndtering på blandt andet botilbud og plejecentre. Målet er et styrket samarbejde mellem apoteker og kommuner.

Medicinhåndtering
Undervisningsprojekt i hele landet

AF: TRINE GANER
DATO: 9. SEPTEMBER 2022

Hvordan kan apotekerne bedst bidrage til at højne kommunale medarbejderes kompetencer inden for medicinhåndtering? Det skal et nyt, stort projekt, der i de kommende måneder rulles ud på plejecentre, bosteder og i hjemmeplejen i 21 kommuner, kaste lys over.

Projektet, der er finansieret af midler i bruttoavanceaftalen, skal ikke blot kompetenceløfte de medarbejdere, som får undervisning af apoteket i forbindelse med projektet. Et andet vigtigt sigte er at få skabt nye forbindelser mellem apoteker og kommunale institutioner og vise kommunerne, at apotekets kompetencer kan bruges til at styrke medicinsikkerheden i kommunerne.

Apoteket kan bidrage
Netop muligheden for at få vist, hvad apoteket kan, er en vigtig motivation for at melde sig til projektet for apoteker Heidi Eirheim fra Hillerød Krone Apotek. Hun og to medarbejdere skal snart, levere ydelser til de medicinansvarlige medarbejdere på seks bosteder i Hillerød Kommune.

”Motivationen for mig er, at apoteket skal være en del af kommunens sundhedstilbud. Kommunerne står med en stor opgave i håndteringen af borgernes medicin. Apoteket har noget at bidrage med. Det får vi chancen for at vise i det her projekt,” siger Heidi Eirheim.

Hun mener, at der er en stor gevinst for alle parter i et tættere samarbejde. Det oplevede hun for nylig, da apoteket underviste social- og sundhedsassistenter i kommunens hjemmepleje. Forløbet har skabt dialog mellem hjemmeplejen og apoteket – en dialog, som er fortsat efter projektets afslutning.

”Nu kender social- og sundhedsassisterne os bedre, så nu ringer de, hvis de har spørgsmål. De ved, hvem de skal kontakte, og så er det pludselig ikke så farligt. Det er godt for medicinsikkerheden,” siger Heidi Eirheim.

Arbejdet bliver meningsfuldt
At undervisningsopgaven giver afveksling i arbejdet for apotekets medarbejdere tæller også på plussiden for apotekeren. Og så bliver det meningsfuldt, når man bliver en del af noget større, oplever hun.

”Et tættere samarbejde med kommunens institutioner betyder, at vi ikke forlader borgerne, når de går ud ad døren. Det er vigtigt for os som fagpersoner. Vi har valgt vores profession, fordi vi gerne vil borgerne noget,” siger Heidi Eirheim.

Detaljerne omkring, hvilke ydelser Hillerød Krone Apotek skal levere til bostederne, aftales med kommunen i den kommende tid. Ud over det obligatoriske tredages grundforløb, og supplerende undervisning i udvalgte faglige emner, kommer apoteker Heidi Eirheim formentlig til at levere en kvalitetssikringsydelse, der blandt andet betyder gennemgang af instrukser og arbejdsgange i forhold til medicinhåndtering på bostederne.

For alle 21 aftaler gælder det, at de tager udgangspunkt i og tilrettelægges efter kommunens ønsker og behov.

Kærkommen mulighed
For tværgående sygeplejerske på Hillerød Kommunes bosteder for unge og voksne, Søren Bagger, er apotekets tilbud om undervisning i medicinhåndtering en kærkommen mulighed for at få et kompetenceløft af de cirka 12 medicinansvarlige på bostederne.

”Medicin er et vigtigt fokusområde hos os, og det er en udfordring for de pædagogiske medarbejdere at håndtere. Vi har at gøre med borgere med varig funktionsnedsættelse, og deres medicin betyder meget for deres velbefindende. Derfor skal lægens ordinationer følges til punkt og prikke. Ikke blot på grund af tilsynet, men for borgernes skyld,” siger Søren Bagger.

Blandt de største udfordringer er, ifølge sygeplejersken, de voksende dokumentationskrav. Her håber han, at undervisningen fra apoteket kan løfte kompetencerne hos de medicinansvarlige medarbejdere.

”Der bliver mere og mere fokus på dokumentation. Det giver god mening i forhold til medicinsikkerheden, men det kræver noget af personalet. Det er en helt anden arbejdsmetode end den pædagogiske, som de er vant til,” siger han.

Kræver konstant fokus
Apotekets undervisning skal også kvalificere de pædagogiske medarbejdere til en bedre dialog med lægen om borgerens medicin, håber han. Den dialog kræver nemlig et fælles sprog. Og det skal vedligeholdes, understreger han.

”Det er ikke nok, at medarbejderne får en viden. Den skal vedligeholdes, og så sker der i øvrigt også løbende udskiftning blandt personalet. Det kræver konstant fokus og løbende opfølgning,” siger Søren Bagger.

Set fra apotekets stol er det da også håbet, at det kommende forløb bliver starten på et mere fast samarbejde med bostederne.

”Drømmen er, at vi kunne fortsætte, så det ikke bare bliver et projekt. Det kunne for eksempel være i forhold til medicinsupervision, hvor vi kunne træde til efter behov. Eller når bostederne får nye medarbejdere, der har behov for et løft. Første skridt på vejen er, at vi får vist, hvad apoteket kan,” siger Heidi Eirheim.

Erfaringer bredes ud
Alle 21 projektforløb skal ifølge planen være afsluttet med udgangen af januar næste år. Herefter skal erfaringerne samles, evalueres og bredes ud. Tanken er, at viden og erfaringer fra projektet skal bruges til - på sigt - at styrke samarbejdet mellem apoteker og kommuner bredere set. Det fortæller sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen, Birthe Søndergaard.

”Apoteker har igennem mange år leveret undervisningsforløb til medarbejdere i kommunerne samt andre sundhedsydelser med dokumenteret positiv effekt for medicinsikkerheden. Næste skridt er at få udbredt apotekernes ydelser yderligere. Det kan være i form af mere faste regionale eller landsdækkende samarbejder. Det skal erfaringerne fra det her projekt hjælpe os til,” siger Birthe Søndergaard.

Som et led i projektet skal de 42 apoteksmedarbejdere, der skal levere ydelser til kommunerne, have et kompetenceløft i rollen som underviser. Og det er et vigtigt element, mener Birthe Søndergaard.

”Farmaceuter og farmakonomer på apotekerne har en stærk medicinfaglighed. Undervisningssituationen kræver andre kompetencer, som de får i forbindelse med projektet her. På den måde får vi uddannet et korps af dygtige undervisere, som også vil kunne bruge deres undervisningskompetencer i andre sammenhænge fremover,” siger Birthe Søndergaard

Om Projektet

  • Projektet ’Styrket medicinhåndtering i kommunerne – et tilbud for plejecentre, hjemmepleje og bosteder leveret fra apotek’ er en del af den seneste bruttoavanceaftale mellem Apotekerforeningen og Sundhedsministeriet. Der er afsat midler til finansiering i aftalen. Det betyder, at apotekerne kan tilbyde ydelserne til kommunerne uden beregning.
  • I foråret 2022 blev alle apoteker inviteret til at søge om deltagelse i projektet. 43 bød ind. 20 blev udvalgt ud fra geografiske hensyn og via lodtrækning. Det er endt på 21 aftaler mellem kommuner og apoteker.
  • Målgrupperne for ydelserne er primært social- og sundhedsassistenter, sygeplejersker og pædagogiske medarbejdere på botilbud, plejehjem, plejecentre og i hjemmeplejen.
  • Apotekerne leverer de aftalte ydelser til kommunerne fra efteråret 2022. Alle forløb skal være afsluttet med udgangen af januar 2023.
  • De 42 apoteksmedarbejdere, der skal undervise, får to dages kompetenceløft i underviserrollen, og løbende feedback på deres underviser- og konsulentrolle, som en del af kompetenceløftet.
  • I foråret 2023 gennemføres evaluering og analyse. Herefter skal resultaterne formidles og nyttiggøres.